AMO je tesne za hranicami!

27.11.2018 09:42

Tak ako sme sa predčasne potešili zo zamedzenia šírenia moru ošípaných z Českej republiky, kde k jeho eliminácii prikročili razantným spôsobom a dokázali sa s ním pomerne úspešne vysporiadať, nákaza sa k nám blíži od Južných susedov. 

Podľa článku na stránke SPK, v Maďarsku  národná skupina pre AMO, ktorej zasadnutie sa konalo 8. novembra 2018 rozhodla o zväčšení a posuntí hraníc infikovaných zón v oblastiach Borsod-Abaúj-Zemplén a Szabolcs-Szatmár-Bereg. Dôvodom tohto konania bol prípad uhynutých diviakov, nájdených 2. októbra pri meste Tarcal. Skupina expertoval vykonala klasifikáciu oblastí s prihliadnutím na biotopy a riziká geografického rozzširovania tohto ochorenia. 

Za vyše mesiac odkedy bol potvrdený výskyt AMO pri meste Tarcal, sa zamorená oblasť aj infikovaná zóna opäť rozšírili a priblížili sa do bezprostrednej blízkosti hraníc. Zamorená zóna v oblasti Gyöngös sa posunula až po Pasztó a Bátonyterenye a oblasť infikovanej zóny siaha už po Salgotarján, ktorý je vzdialený len 5 km od hraníc, čím sa najviac ohrozený stal z tejto strany okres Lučenec. 

            Nakoľko toto  obdobie prináša  zvýšenú migráciu diviačej zveri, je len otázka dní až týždňov, kedy bude ochorenie zachytené aj u nás.  Preventívne opatrenia sa už teraz začínajú dotýkať aj chovateľov domácich ošípaných, kedy sú povinný registrovať všetky tieto zvieratá. S tým sú spojené povinnosti, ktoré ich doteraz neobmedzovali ale po novom ich musia plniť. Najvýraznejšie sa to dotkne práve zabíjačiek.

            Čo sa stane s rozrastajúcimi sa divokými chovmi prasiat v Podbieli, ostane asi len na tom, do akej miery a či vôbec zasiahne mor aj našu oblasť.