Kráľová čaká márne?

11.07.2019 11:12

Pesničku Na kráľovej holi si pravdepodobne mužská spoločnosť  Kráľovej z Podbiela nezaspieva z chuti tak rýchlo. Zaevidovanie zmluvy o výkone práva poľovníctva pre nich nečakane viazne. Prečo tomu tak je nevieme s istotou určiť, ale problémov je zjavne viac. Už počas konania zhromaždenia po upozornení na to, že notár nemá k dispozícii vyhlášky zverejňované na obciach, povolané osoby obchádzali úrady a u niektorých  žiadali pozmeniť dátumy skutočného zvesenia listín z úradných násteniek. Tak došlo k tomu, že na vyhláškach sú opravované dátumy minimálne v dvoch obciach. Toto bol dôvod prečo nebola zaevidovaná zmluva o výkone práva poľovníctva aj pre Poľovnícke združenie Senková v Podbieli. Nič zvláštne, hlavne keď za novým spolkom a zmluvou  sú tie isté osoby. No dôvodov je zrejme viac.  Ako vyplýva z verejne dostupnej notárskej zápisnice, zvolávatelia uviedli takmer desaťnásobne vyššiu výmeru pre jedného z Mikulášikovcov ako v skutočnosti má. Náhoda? Možno. Uvidíme koľko takých náhod bude po zverejnení plných mocí.

V hre je totiž viac ako poľovanie. Ide o revír ako taký. Ten podbielanský preukázateľne nemá dostatočnú výmeru 2000 ha na to, aby bol schválený za samostatný revír v jelenej oblasti. Bohužiaľ nikdy takúto výmeru nemalo ani  celé katastrálne územie, z ktorého treba ešte odpočítať aj zastavanú časť obce a nepoľovné plochy. Po minulé obdobia vždy vybavoval revír práve náš člen, pripravoval zmluvy, vybavil nájom pozemkov od susedných obcí a tak sme formálne  podmienky splnili. Vždy sa to podarilo. Bohužiaľ, pre rozpory v bývalom  združení PZ Senková spôsobené najmä posledným predsedom, tajomníkom  a časťou členov výboru /viď stránku PZ Senková/ s novým členom  Adamom Mikulášikom,  okolité združenia neboli ochotné pozemky vo svojich revíroch poskytnúť. Išlo najmä o Dlhú a Babín, kde dokonca o vylúčení územia ako nepoľovnú plochu rozhodol Okresný úrad v Námestove. Zmluvy pre poľovnícke organizácie v Dlhej a Babíne sú už zaregistrované a teda nie je cesta návratu. To dobre vie ako zvolávateľ aj Ing. A. Mikulášik ako vedúci odboru OÚPLO v Dolnom Kubíne. Napriek tomu bol zvolávateľom schôdze  vlastníkov poľovných pozemkov a hlasoval  v prospech tretieho subjektu za cenu v neprospech vlastníkov a za stavu, kedy vedel, že hrozí nezaevidovanie zmluvy.

Vlastníkom možno konečne svitne, kto si chce revír prisvojiť, nekontrolovateľne v ňom hospodáriť v revíri a rozhodovať o love zveri za smiešnu sumu, ktorú aj tak PZ Senková  všetkým vlastníkom doteraz nevyplatila. Do dnešného dňa nevieme, kde sa stratili peniaze z poľovníckeho plesu a dnes tie isté osoby stoja za ďalšími podozreniami.

V Podbieli teda aj prípadným zaevidovaním zmluvy problémy neskončia.