Mikulášska hviezda padá a hasne

05.06.2019 10:44

 

Dňa 4.6.2019 sme sa po čase mali opätovne možnosť stretnúť s bývalými „kolegami“ poľovníkmi  z PZ Senková Podbiel. Časť z nich zvolala na tento deň na 10.00 hodinu zhromaždenie vlastníkov poľovných pozemkov.

Na prítomných bolo od začiatku viditeľná zmena správania. Už to nebola tá akčná, družná a svorná partia. V ich očiach bolo poznať obavu, neistotu. Už neboli jednotní, od začiatku bolo cítiť zmenu.

Zvolávateľmi zhromaždenia boli Jozef Mores, Milan Lofaj, Ing. Adam Mikulášik a Jozef Klimčák, schôdzu viedol najatý advokát JUDr. Ing. Halagán zo Žiliny.

Do desiatej hodiny prebiehalo všetko klasicky ale prvé prekvapenie nasledovalo po otvorení schôdze. Táto bola otvorená a následne prerušená na dve hodiny. Vraj prepočítavali hlasy. V tom čase prišiel na schôdzu aj doteraz dlhodobo chorý predseda urbáru. Ďalšie otvorenie schôdze bolo o dvanástej, predseda urbáru tu nebol prítomný, pričom sa pre „prepočítavanie hlasov“ znova prerušilo do 13.30 hod. Následne sa schôdza otvorila a pred druhou dorazil aj predseda SBÚ. Na schôdzi však podľa prezenčnej listiny zastupoval SBÚ Ján Sitek ako poverený člen výboru.  

                O výkon práva poľovníctva sa zaujímali dva subjekty kde prvý je všetkým známy a ide o náš Spolok Senková Podbiel. Druhým bola neznáma Poľovnícka spoločnosť Kráľová Podbiel.  My sme ponúkli cenu vlastníkom vo výške 3,-€ za poľnohospodárku pôdu a 3.50€ za lesné pozemky. Poľovnícka spoločnosť Kráľová Podbiel ponúkla cenu vlastníkom len vo výške 1,-€ za poľnohospodárku pôdu a 3,-€ za lesné pozemky. V Podbieli už nie je prekvapením, že zástupcovia SBÚ hlasujú za horšie podmienky pre urbárnikov, čo sa stalo aj teraz. Už zase za prítomnosti predsedu SBÚ v Podbieli bude poľovať neznámy subjekt  Poľovnícka spoločnosť  Kráľová Podbiel /hlasoval Sitek/. No a prečo si Klimčák a spol. vytvorili nový subjekt a pochovali PZ Senková, ktorý doteraz bezmedzne chválili, pre ktorý zbierali plné moci, zavádzali a klamali vlastníkov je záhada. Nie však pre nás.

                Členovia PZ Senková totiž  dlhodobo porušovali predpisy, stanovy SPZ, zavádzali štátne orgány, menili štatistické údaje, čo bol pre nich dlhodobo neudržateľný stav. Spravili si teda novú spoločnosť za cenu straty poslednej štipky hrdosti a poľovníckej cti. Najsmutnejšie je na tom to, že Klimčákom, Mikulášikom a spol. sa dali ovplyvniť  starí poľovníci a členovia PZ, pre ktorých bola história a zážitky s ňou spojené nezabudnuteľné no ako vidno nahraditeľné.  Ako vysvetlíte ľuďom jednoduchú otázku: „Prečo??!“  Ste skutočne len lovci za každú cenu??

                Treba však povedať aj druhú stránku veci. Na to, aby niekto poľoval, musí zmluvu schváliť Okresný úrad v Námestove. A ako tomu bolo pred štyrmi rokmi, že zmluvu mali zaevidovanú len kvôli pochybeniu správneho orgánu,  tak tomu nebolo a zrejme tomu nebude ani teraz. Zmluvu môže napadnúť hociktorý vlastník a pre amaterizmus,  diletantizmus zvolávateľov s cieľom poškodiť a oklamať vlastníkov  je to viac ako reálne.

Ako sme zistili, účelom prerušení schôdze vlastníkov nebolo akési kríženie plných mocí ale tento čas využili niektorí prítomní za účelom zabezpečenia neúplných podkladov na túto schôdzu a o obchádzaním obecných úradov. K téme sa ešte vrátime. Na schôdzi sa zúčastnil aj agroporadca „z Podbiela“  teda človek, ktorý  zásoboval v posledných rokoch aj v našom mene správne orgány a inštitúcie stupídnymi problémami. Do budúcnosti sa treba podpísať a nehanbiť sa za názor, takto dieru do sveta nespraví.

Na záver uvádzame, že už  nie je prekvapením prečo boli problémy s vyzbieranými peniazmi z poľovníckeho plesu Ing. Mikulášikom /vedúcim odboru PPLH v D. Kubíne/ a prečo zrazu PZ Senková nebolo usporiadateľom ale len sponzorom plesu, tak ako tomu bolo na pozvánkach. Prečo sa museli členovia poľovníckeho združenia Senková aj tento rok skladať po 400,-€, hoci nemali žiadne neočakávané výdavky, naopak príjem z plesu? Prečo Mikulášik st. dlhé  roky viedol dve účtovné knihy? Prečo ďalší z nich písal najskôr nadávky po posedoch a potom statusy voči nám na internete?  Dôvod už poznáte.

V konečnom dôsledku sme smutní z toho, že sa niekto snaží aby v revíri  pribudol ďalší kríž /poľovníci zo Senkovej/.  Podvodník sa ale kráľom nestane ...