Novinky v Podbieli

25.10.2019 11:19

Vážení priatelia poľovníctva a prírody, v poslednej dobe sme našu stránku nemali dôvod aktualizovať, no udalostí bolo za uplynulé obdobie skutočne dosť. Tento článok reaguje do značnej miery na skutočnosť, že boj sa od poľovníkov naoko preniesol do orgánov obce. Netreba však za tým hľadať nič viac ako rovnaké osoby a ich ekonomické záujmy.

My sme už v minulosti dali na vedomie našim čitateľom, že členovia PZ Senková nechali úmyselne upadnúť s plánom zlikvidovať svoje poľovnícke združenie a s ním aj kus spojenej histórie. Je smutné, že to ponechali v réžii Jozefa Klimčáka a spol./ Lofaj, Mikulášik../. Bohužiaľ, tí ktorí nedostali peňažné náhrady za nájom, sa k týmto za uplynulé obdobie nemusia dostať  už vôbec. Nový spolok totiž je nový subjekt  a všetok majetok zo starého združenia bude zrejme preliaty do neho za absolútne nevýhodných  podmienok.   K týmto skutočnostiam  sa časom vrátime.

Bolo podaných niekoľko trestných oznámení na vlastníkov poľovných pozemkov, domáhajúcich sa svojich práv. Títo  sú zároveň aj podielnikmi v urbáre a aj tam sa  legálnou cestou  domáhali informácií o stave majetku v SBÚ, resp. verejne prezentovali svoj názor na dianie pri nakladaní s majetkom urbáru. V obci Podbiel dlhodobo nejde o záujem jednotlivcov ale záujmových skupín. Začalo to poľovníckym revírom, kedy členovia bývalého poľovníckeho združenia  za štyri roky neboli schopní zozbierať potrebnú nadpolovičnú väčšinu plných mocí od súkromných vlastníkov a preto pre hlas od urbáru  boli ochotní urobiť čokoľvek.  Treba spomenúť napríklad voľby do SBÚ, kde všetko bolo v réžii hlasov z plných mocí a hlasov neznámych vlastníkov /disponuje s nimi predseda SBU/ a vyzbieraných plných mocí zhromaždených v rukách osôb participujúcich na majetku urbáru. Nešlo však len o poľovníkov ale aj iných,  čo užívajú pozemky urbáru dlhodobo bez zmlúv a akýchkoľvek kompenzácií.

                Úsmevné  je, že predseda urbáru si tento rok po voľbách pár mesiacov pomaródil z dôvodu, že si bol od neho pýtať informácie o stave SBÚ jeden z podielnikov. Pán predseda na neho podal až po troch mesiacoch  čerpania PN trestné oznámenie, že sa mu vyhrážal, keď oprávnene žiadal od neho informácie. Výsledok nezmyselného oznámenia najskôr na polícii a neskôr na úrade je v prílohe.  Hádam si pán predseda aspoň počas  PN oddýchol, však  nemal problém zúčastniť okrem iného schôdze vlastníkov poľovného revíru a ďalších voľnočasových aktivít. Počas tejto doby sa na urbárskom aute sa zatiaľ vyvážal syn.  SBÚ fungovalo rovnako s predsedom ako aj bez neho, neprítomnosť  si navonok nikto ani nevšimol.

                Ešte sa  vrátime k trestným oznámeniam, pár ich tento rok podal aj predseda stavebnej komisie na OcÚ Krúpa - večne nespokojný na obecných zastupiteľstvách najmä preto, že mu nejaká pani zo stavebného úradu nechce schváliť stavbu hoci v rozpore so zákonom, tak ju treba vymeniť /viď posledné obecné noviny/. Ku oznamovateľom sa svojím podaním pridal aj už spomínaný Jozef Klimčák, človek,  ktorý tento rok ako sme už uviedli pochoval poľovnícke združenie Senková.  Za posledných pár rokov  bolo  oznámení nezrátateľne, len pod časť nich osoby podpísali.  Ľudia, tak ako my, chcú vedieť čo sa deje nielen v poľovníctve, kde skončili  peniaze z poľovníckeho plesu, ktoré vyberal Mikulášik, prečo boli podpisovaním plných mocí zavádzaní vlastníci, prečo urbár a ostatní splnomocnitelia hlasovali v neprospech vlastníkov, prečo za nájom pozemkov niektorí musia platiť a niektorí užívajú tisíce urbárskych  metrov štvorcových bez náhrady.

                Za niektorými občanmi  sú výsledky, desiatky spokojnejších ľudí na Zámostí, či už je to pre neotvorenie  kameňolomu do blízkosti obytnej zóny,  utlmenie drevoskladu, čiastočná záchrana mosta, ktorého nástupca nás skoro nečaká, za niektorými spúšť.  Zničené lesné cesty, špinavé okolie autobusového nástupišťa na Zámostí, rok neuprataný pozemok na starom drevosklade atď. Poľovníci za mäso súhlasia s jazdami tankom po revíri, nevadí im kameňolom ale nieto sa čomu čudovať, veď 90% všetkých svojich zariadení postavili načierno, bez súhlasov vlastníkov a týchto pripravili o tisíce keď hlasovali za nájom jedno euro za hektár ročne hoci ponuka bola pre malých vlastníkov trojnásobná.  

 

V prílohe koniec jedného trestného oznámenia.

 

Scanpz.pdf (625015)