Slovenská rarita v Podbieli? Aktualizované

04.05.2019 20:49

V podbielanskom revíri sa podľa správ našich priaznivcov pohybuje jelenica albín. Podľa štatistík sa totiž medzi 20 000 jeleňmi vyskytuje len jeden albín. Dokonca jednému z nich sa podarilo ju zachytiť mobilným telefónom a fotografiu nájdete v našej fotogalérii. Pokiaľ sa Vám podarí spraviť lepšiu fotografiu, zašlite nám ju do mailovej schránky radi ju zverejníme. Samozrejme Vás chceme upozorniť, aby ste ju zbytočne neplašili a nevyrušovali, je možné že vodí aj jelienča. Dúfame, že aj priatelia prírody z PZ Senková a susedných organizácií nebudú lační po trofeji a budeme ju môcť stretávať dlhšie.

Podľa známej povery čaká lovca, ktorý uloví albína krutý trest. Kým jedni tvrdia, že lovec 7 rokov neuloví inú zver, druhí trvajú na tom, že sa 7 rokov nešťastia nevzťahuje len na poľovačku ale aj na lovcov súkromný a profesionálny život. Najhrôzostrašnejšou teóriou je tá, že kto uloví albína sa s ním do roka stretne na onom svete.

 

Podľa posledných fotografií, sa nejedná o jelenicu ale ide o danielku. U nás nie sú zaradené daniele do plánu lovu a chovu, čiže je pravdepodobné, že niekomu utiekla z chovu, hoci nemá žiadne označenie. Je to ale určite príjemné spestrenie.

 

Niektorí urbárnici pojali albínku  zase svojsky, nemusia mať obavy, my kozy každého druhu dokonale poznáme. Dokonca aj barana z ich stránky.