Dočkáme sa mosta cez Oravu

05.03.2019 12:55

Havarijný stav mosta cez rieku Oravu trvá v Podbieli už dlho. Za posledné roky však jeho stav je skutočne neúnosný a po tohtoročnej zime dostal most skutočne zabrať. Konštrukcia úzkej kovovej časti je už na pohľad mierne prehnutá a jej drevená výplň je značne mechanicky poškodená.

                Koncom roka si jeho stav všimli aj kompetentné orgány v Žiline v súvislosti s otvorením nového kameňolomu. Množstvo vyťaženého kameňa ročne, ktoré má byť dvojnásobné s terajším totiž by  spôsobilo, že most by to nemusel vydržať a je nutné hľadať nové riešenie.

Obec Podbiel by pre otvorenie nového lomu mala usporiadať referendum, pretože je to záležitosť desaťročí a nejde o verejný záujem.  Nový kameňolom už nebude len na urbárskych pozemkoch ale veľká časť je na vykúpených  súkromných pozemkoch, čiže  výnos z lomu pre urbárnikov bude nižší.  Výnosy však nesmú byť prioritou, lokalita Zámostia sa rozrastá o mladé rodiny, kde malé deti sa nemajú možnosť škodlivým vplyvom spôsobených človekom, brániť.

 

Most teda, otvorenie lomu zatiaľ zdrží, hoci miestni poslanci schválili zmenu územného plánu na mimoriadnom rokovaní obecného zastupiteľstva minulý týždeň. 

 

 Viac o situácii sa dozviete v novinách MYOrava z 5.3.2019