Keď vtáčkov lapajú, pekne im spievajú.

15.03.2016 10:00

Neprešiel ani rok čo niektorí poľovníci obchádzali vlastníkov poľovných pozemkov v Podbieli a presviedčali nás aby sme im podpísali plné moci.  Na zastupovanie na  rokovaní zhromaždenia vlastníkov a rozhodnutie  o tom, kto bude poľovať a koľko sa bude platiť za právo výkonu poľovníctva.

 

        Dali si tú námahu  a chodili osobne. Nedávali  žiadnu vývesku na obecnú tabuľu aby im plné moci prišli vlastníci podpísať. Vtáčkov lapali. A aj ohovárali ....iných poľovníkov svojich kolegov, ktorí ich poznali a bojovali za rovnaké podmienky pre všetkých. 

 

        Nakoniec  úrad v Námestove zaevidoval Zmluvu o užívaní poľovného revíru  Podbiel v prospech  SPZ - Poľovníckeho združenia Senková Podbiel. Podľa zmluvy vlastníci by mali  dostávať za nájom  lesných pozemkov 3,10 € za 1ha a rok u ostatných pozemkov 1,00 € a rok.

 

     Nájom za výkon práva poľovníctva podľa zákona o poľovníctve sa musí   vyplácať jednotlivým vlastníkom.

 

     Ani nie po roku sa situácia mení. Vlastníci si musia chodiť po svoje peniaze na Obecný úrad v Podbieli.  Splnomocnenci, traja poľovníci,  zabezpečujú vyplácanie nájmu tak, že vyvesia vývesku. Tak sa stalo, že viacero vlastníkov poľovných pozemkov do dnešného dňa  peniaze za prenajaté pozemky nevidelo. Tým, ktorí im sľúbili hory – doly stačí,  že  na tabuli obce vyvesia vývesku, na ktorej oznámia, že budú vyplácať nájom za pozemky. A majte nás radi. Ak prídeš tak dostaneš. Ak neprídeš, nedostaneš a my ušetríme stovky  eur ročne.  

 

     V roku 2016 došlo k ďalšej zmene. Niektorí vlastníci,  ktorým bol nájom  vyplatený v roku 2015 dostali za tento rok menej. Vysvetlenie?  Vraj sa zmenšila  výmera pozemkov. U niektorých ide o nie malé sumy. Znížením nájmu zostali znechutení a právom nahnevaní na to, že sa im tam neoplatí ani chodiť.  Splnomocnení poľovníci s týmto počítali a mädlia si ruky. Veď vlastníkov poľovných pozemkov i m bolo treba len pri podpisovaní plných mocí.

 

     Pri vyplácaní peňazí už vlastníkov netreba - asi ako v parlamente. Vyplácať nájom  všetkým?  Načo. Počkajú si tri roky a nároky sa premlčia. Za pätnásť rokov po ktoré bude trvať zmluva, sa nároky vlastníkov premlčia aj päťkrát. Že takto vlastníkov dobehli? No a čo? Ktorí majú v poľovníckom združení iný názor vyhodia, hoci ide o vlastníkov a poľovníkov občanov Podbiela. Tých poľovníkov, ktorí chcú dodržiavať vzájomne korektné vzťahy. Také aby sa na poľovníkov nepozer alo ako na pytliakov, chodiacich  po tme po hore, ale na takých ktorí sa neboja prezentovať poslanie poľovníka v obci .  

 

       Je verejným tajomstvom, že  niektorým poľovníkom sa nepáči výška nájmu. Aj napriek tomu, že si ho sami stanovili a schválili.  Veď v minulosti za poľovačky nič neplatili. Ak to ľuďom nevadilo vtedy, prečo by mali platiť teraz? Najviac kričia Tí,  čo majú poľovníkov v rodine.  A len niekoľko metrov štvorcových pozemkov. Vlastníci, ktorí majú hektár a viac však zmenou výšky nájmu prídu celkovo  o desiatky eur.

 

     Odporúčam preto, aby ste nové plné moci podpísali tým osobám, ktoré Vás v budúcnosti nedobehnú. Poľovníkom nie je problém vyplatiť peniaze vlastníkom aj niekoľko rokov dopredu. Budú si istí, že o peniaze neprídu. Aj drobní vlastníci tak môžu dostať aj 10,00 € a viac naraz. 

 

      Považujem za správne aby sme my, poľovníci, ktorí poľujú na cudzích pozemkoch a ktorí si náklady na nájom znižujú lovom zveri, kompenzovali vlastníkom ich nárok finančne tak, ako zákon káže. Každý koníček niečo stojí a priživovať sa na úkor iného by nemalo byť cieľom  žiadneho poľovníka.  

 

     Pre informáciu. Užívateľ poľovného revíru, poľovníci v Podbieli sú povinní zaplatiť k rukám vlastníkov nájom vo výške vo výške 3.723,80 € ročne. V priemere 1,8 € za ha. Viacerí nevedia, že napríklad v Oravskej Polhore poľovníci platia okolo 15,00 za hektár.

 

 

 

                                                                                                                      JUDr. MB