Na posede v jeseni

09.11.2015 09:05

 

Obdobie ruje máme za nami a hoci jeseň bola podobne ako leto mimoriadne suchá, obdobie ruje bolo v našom chotári sychravé a veterné. Chladné počasie nastúpilo až neskôr a tak jelene bolo v našom revíri počuť len sporadicky.

Po období ruje sa jelenia zver zoskupuje do ešte väčších  čried a to väčšinou oddelene podľa pohlavia. Len ihličiaky a slabé trojročné jelene sa zdržiavajú pri čriede bezparohatej zveri. Je to obdobie, keď sa aj ostatné čriedy a silné kusy jeleňov sťahujú zo Západných Tatier do nižšie položených oblastí a aj v na našich lúkach je možné vidieť veľké čriedy vysokej zveri, ktoré počas teplejších mesiacov sú v našom revíri len unikátom. Vo fotogalérii máte možnosť vidieť tohtoročné fotografie vysokej zveri, kde súčasťou čriedy bola aj statný  jeleň. V ten deň za ani nie dve hodiny vyšlo z lesa okolo 24 ks jelenej zveri. Najskôr to boli jelenice s tohtoročnými jelenčatami, na konci vyšiel ich ochranca, statný dvanástorák, ktorý ich ladným krokom sprevádzal poľanou. Po prvej čriede vyšli na pašu štyri mladšie jelene, ktoré sa v hornom konci pretláčali parohami až do úplnej tmy, ďalšia menšia zmiešaná črieda sa pásla v krajisku na druhom konci. Škoda len, že fotografovanie za šera má svoje limity a fotiek sa nedalo urobiť viac.

Verím, že nebyť fotografií, len málokto z našich návštevníkov lesa by uveril, že len kúsok od nich na prechádzke lesom odpočíva statný jeleň alebo stádo diviakov. Stačí však nehlučne vyjsť na večernú prechádzku, zaniesť pár jabĺk, zemiakov alebo starého chleba na jedno miesto a výsledok sa dostaví.