Postup AMO sa dočasne stabilizoval.

06.09.2018 08:41

Podľa posledných správ sa podarilo eliminovať stav AMO v oblasti Zlína v Českej republike a prípady neboli ani zaznamenané v nárazníkových zónach na juhu a východne Slovenska. Treba však pripomenúť, že Maďarsko a Ukrajina neprijali až také striktné opatrenia na zabránenie jeho šírenia ako Češi.

Africký mor ošípaných (AMO) je vírusová, vysoko kontagiózna infekcia domácich ošípaných a diviakov. Prejavuje sa rýchlym priebehom, s vysokými horúčkami, celkovou apatiou, slabosťou, inapetenciou, hnačkami, pneumóniou a krvácaninami rôznej veľkosti a tvaru v podkoží, na slizniciach , serózach a v tkanivách rôznych orgánov. Vyznačuje sa vysokou morbiditou a mortalitou (85 až 100%). 

Vysoká odolnosť vírusu v prostredí a tepelne neopracovaných mäsových výrobkoch – v krvi ošípaných pri 4 ˚C si zachová infekčnosť až 18 mesiacov, vo výkaloch pri 20 ˚C 11 dní, v surovom bravčovom mäse 15 týždňov, v iberijskej a seranskej šunke až 140 dní a v parmskej šunke až 399 dní. Avšak žiadny infekčný vírus nebol nájdený vo varených alebo konzervovaných šunkách spracovaných pri minimálne 70 ˚C.

Vakcína proti AMO v súčasnosti vo svete stále nie je k dispozícii. Vyšetrenia diviakov v SR: k 16.8.2018 zaznamenané podľa evidencie ŠVPS SR: 402 záznamov o vyšetreniach uhynutých diviakov – všetky výsledky doposiaľ negatívne.

 

zdroj: www.svps.sk